Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 130 g cukru
-
40
g migdałów, blanszowanych
lub 40 g migdałów, w płatkach lub słupkach - 180 g mąki pszennej
- 160 g masła, w tym 100 g zimnego i 60 g miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 5 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
- 130 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 3 jajka
- 50 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
- mini bezy, do dekoracji (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1101.8 kJ / 263.3 kcal
- Białko
- 4.6 g
- Węglowodany
- 26.5 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.5 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 25 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tort Sachera
3h 30min
Tarta z krojonymi gruszkami i czekoladą (TM5)
1 Std. 40 Min
Pełnoziarnisty wieniec wielkanocny z jajkami i łososiem
1 godz. 45 min
Pomarańczowe ciasto choinka
15 godz. 40 min
Jajka faszerowane à la caprese
35min
Tarta z krojonymi gruszkami i czekoladą (TM6)
1 Std. 40 Min
Tarta z gruszkami i serem brie
1 godz. 25 min
Czeskie ciasto serowe z kratką
1h 50min
Cytrynowe ciasteczka z wiosennym wzorkiem
1h
Pieczona szynka (kulka)
50 Std.
Drożdżowa babka pomarańczowa z lukrem
3h
Płynące ciasto czekoladowe (lava cake)
40min