
Urządzenia i Akcesoria
Mazurek cytrynowy
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
12 kawałków
Składniki
-
130 g cukru
-
40 g migdałów, blanszowanych
-
180 g mąki pszennej
-
160 g masła w tym 100 g zimnego i 60 g miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
2 żółtka
-
1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
-
130 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
3 jajka
-
50 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
-
mini bezy do dekoracji (patrz wskazówka)
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
263.3 kcal /
1101.8 kJ
Białko
4.6 g
Tłuszcz
16 g
Węglowodany
26.5 g
Błonnik
0.9 g
Tłuszcz nasycony
8.5 g
Sód
25 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

NEWSLETTER 2024
33 Przepisy
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Limonkowy sernik na zimno
6h 45min
Sernik dyniowy na czekoladowym spodzie
9h
Tartaletki reniferki z łososiem i serkiem z ricotty
1h
Piernikowe trifle z wiśniami
20min
Zimowy tort z frużeliną żurawinową
6h
Piernik choinka
15h 30min
Pomarańczowe ciasto choinka
15h 40min
Mazurek bakaliowy
2h 40min
Wieniec adwentowy
1h 25min
Mazurek na orkiszowym spodzie z kremem orzechowym
2h 30min
Mazurek chałwowy
7h 30min
Sernik miętowy na spodzie brownie
10h 15min