Ciasto czekoladowe z whisky

Ciasto czekoladowe z whisky

4.4 161 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 35 min
12 porcji

Składniki

  • 200 g masła pokrojonego na kawałki
  • 350 g cukru
  • 300 g kawy, zaparzonej (patrz wskazówka)
  • 140 g whisky
  • 2 jajka
  • 80 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 szczypta soli
  • 270 g mąki pszennej
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 435.7 kcal / 1823.2 kJ
Białko 5.5 g
Tłuszcz 20.5 g
Węglowodany 54.4 g
Błonnik 4 g
Tłuszcz nasycony 12.4 g
Sód 166.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...