Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 150 g cukru
- skórka z 1 cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
- 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 szczypta soli
- 400 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie z pigwy
- 700 g marmolady z pigwy, pokrojonej na kawałki
-
70
g słodkiego wina (np. Porto, Marsala)
lub 70 g brandy - masło, do natłuszczenia formy
Tarta
- 1 białko, do posmarowania ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3448 kJ / 824 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 134 g
- Tłuszcz
- 29 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dżem morelowy (z cukrem żelującym 3:1)
1 Std. 10 Min
Dżem morelowy z imbirem (z mieszanką żelującą 3:1)
1 Std.
Paj (pie) z jeżynami
1óra 35p
Agrestowy chutney
40p
Tarta z waniliową bitą śmietaną i sosem karmelowym
3 Std.
Bułeczki-jabłka
2 Std. 30 Min
Konfitura jabłkowo-jeżynowa
1h 30min
Konfitura jabłkowa z migdałami
1h 30min
Tarta tatin
2óra
Kruche ciasto z wiśniami
1 Std. 20 Min
Quiche z resztkami sera i wędlin
40p
Mus jabłkowy (na szarlotkę)
40p