Tarta z marmoladą pigwową
TM6 TM5

Tarta z marmoladą pigwową

4.6 ( 39 ocen )

Składniki

Ciasto

  • 150 g cukru
  • skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
  • 200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta soli
  • 400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie z pigwy

  • 700 g marmolady z pigwy pokrojonej na kawałki
  • 70 g słodkiego wina (np. Porto, Marsala)
    lub 70 g brandy
  • masło do natłuszczenia formy

Tarta

  • 1 białko do posmarowania ciasta

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
824 kcal / 3448 kJ
Białko
7 g
Tłuszcz
29 g
Węglowodany
134 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy