Tarta z marmoladą pigwową
TM6 TM5

Tarta z marmoladą pigwową

4.6 (35 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 150 g cukru
  • skórka z 1 cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
  • 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta soli
  • 400 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie z pigwy

  • 700 g marmolady z pigwy, pokrojonej na kawałki
  • 70 g słodkiego wina (np. Porto, Marsala)
    lub 70 g brandy
  • masło, do natłuszczenia formy

Tarta

  • 1 białko, do posmarowania ciasta

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3448 kJ / 824 kcal
Białko
7 g
Węglowodany
134 g
Tłuszcz
29 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy