
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 150 g cukru
- skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
- 200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 szczypta soli
- 400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie z pigwy
- 700 g marmolady z pigwy pokrojonej na kawałki
-
70
g słodkiego wina (np. Porto, Marsala)
lub 70 g brandy - masło do natłuszczenia formy
Tarta
- 1 białko do posmarowania ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 824 kcal / 3448 kJ
- Białko
- 7 g
- Tłuszcz
- 29 g
- Węglowodany
- 134 g