Zupa krem z warzyw, kurczak na parze, warzywne tagliatelle i sos musztardowy

Zupa krem z warzyw, kurczak na parze, warzywne tagliatelle i sos musztardowy

5.0 24 rating
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
2 porcje

Składniki

  • 100 g cukinii małej, ze skórką
  • 180 g marchewki
  • 40 - 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • ½ - 1 ząbek czosnku mały
  • 15 g masła
    15 g oliwy z oliwek
  • 390 g wody
  • ½ łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 230 g warzyw, mieszanych np. ziemniaków, cukinii, marchewki, pokrojonych na 4 cm kawałki
  • 250 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w paski (7 x 1,5 cm, patrz wariant)
  • sól do oprószenia
  • 10 g śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
Sos musztardowy
  • 25 g śmietany UHT, 18% tłuszczu
    25 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu, (patrz wskazówka)
  • ½ łyżka musztardy
  • 1 szczypty soli
  • 1 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 ½ - 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 żółtko (opcjonalnie)
  • estragon, świeży tylko liście, posiekane, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 500.2 mg
Białko 33.4 g
Kalorie 1515.3 kJ / 362.2 kcal
Tłuszcz 14.8 g
Błonnik 7.1 g
Tłuszcz nasycony 7.7 g
Węglowodany 24.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...