![Ziołowy filet z indyka z marchewką i fasolką oraz purée z ziemniaków i batatów Ziołowy filet z indyka z marchewką i fasolką oraz purée z ziemniaków i batatów](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/09a12336-ea33-4429-9be5-00547b08ce9d/Derivates/09e35460-8d5b-4fd2-979f-98e2e20f68d7.jpg)
Wersje kompatybilne
Ziołowy filet z indyka z marchewką i fasolką oraz purée z ziemniaków i batatów
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ziołowy filet z indyka z marchewką i fasolką
- 10 - 20 g mieszanych ziół, świeżych, np. rozmarynu, majeranku, oregano, tymianku, bazylii, tylko liście
- 500 - 600 g piersi z indyka, bez skóry, bez kości, w jednym kawałku
- 10 - 15 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 800 g wody
- 200 - 300 g marchewki, pokrojonej w 5 mm plastry
-
200
g zielonej fasolki szparagowej, świeżej
lub 200 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej
Purée z ziemniaków i batatów
- 650 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 350 g batatów, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 350 g mleka
- 1 łyżeczka soli
- 30 g masła
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2131 kJ / 509 kcal
- Białko
- 38 g
- Węglowodany
- 63.3 g
- Tłuszcz
- 13.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.3 g
- Błonnik
- 9 g
- Sód
- 1194 mg
Alternatywne przepisy
Zupa krem z warzyw, kurczak na parze, warzywne tagliatelle i sos musztardowy
45 Min
Cytrynowe medaliony z łososia z młodymi ziemniakami, szparagami i ziołowym sosem
40 Min
Skandynawskie klopsiki z purée ziemniaczanym
1 Std. 15 Min
Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką
50 Min
Polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami i serem z ziemniakami; Kapusta gotowana
1 Std. 10 Min
Dorsz w ziołowej kruszonce z ryżem, szpinakiem i sosem cytrynowym
40 Min
Indyk w sosie pesto z kaszą bulgur z warzywami
35 min
Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora; Młode ziemniaki; Surówka z kalarepy i rzodkiewki
45 Min
Pierś z indyka z sosem żurawinowym
13 godz. 20 min
Filet z indyka w zielonej marynacie
1h 5min
Polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów
50 Min
Łosoś z pomidorową kruszonką na purée z batatów
40 Min