
Urządzenia i Akcesoria
Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora; Młode ziemniaki; Surówka z kalarepy i rzodkiewki
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście3 - 4 gałązki
-
marchewki pokrojonej na kawałki150 g
-
pora pokrojonego w 1 cm plastry50 g
-
masła (patrz wskazówka)25 g
-
wody500 g
-
ziemniaków, młodych nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych na 3 cm kawałki700 g
-
soli1 ¾ łyżeczki
-
filety z piersi kurczaka, bez skóry (200-250 g każdy)2
-
pieprzu czarnego, mielonego¾ łyżeczki
-
papryki słodkiej, mielonej½ łyżeczki
-
czosnku, granulowanego½ łyżeczki
-
serka kremowego śmietankowego (ok. 50 g)2 łyżki
-
koperku, świeżego tylko liście4 - 5 gałązek
-
kalarepy pokrojonej na kawałki400 g
-
rzodkiewek100 g
-
jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki100 g
-
jogurtu typu greckiego (patrz wariant)70 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego5 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
364.5 kcal /
1525.2 kJ
Białko
22.5 g
Tłuszcz
9.5 g
Węglowodany
49.9 g
Błonnik
10 g
Tłuszcz nasycony
4.7 g
Sód
1173.6 mg