Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora; Młode ziemniaki; Surówka z kalarepy i rzodkiewki

Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora; Młode ziemniaki; Surówka z kalarepy i rzodkiewki

4.8 220 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • 3 - 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
  • 25 g masła (patrz wskazówka)
  • 500 g wody
  • 700 g ziemniaków, młodych nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 1 ¾ łyżeczki soli
  • 2 filety z piersi kurczaka, bez skóry (200-250 g każdy)
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki czosnku, granulowanego
  • 2 łyżki serka kremowego śmietankowego (ok. 50 g)
  • 4 - 5 gałązek koperku, świeżego tylko liście
  • 400 g kalarepy pokrojonej na kawałki
  • 100 g rzodkiewek
  • 100 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 70 g jogurtu typu greckiego (patrz wariant)
  • 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 364.5 kcal / 1525.2 kJ
Białko 22.5 g
Tłuszcz 9.5 g
Węglowodany 49.9 g
Błonnik 10 g
Tłuszcz nasycony 4.7 g
Sód 1173.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...