
Urządzenia i Akcesoria
Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora; Młode ziemniaki; Surówka z kalarepy i rzodkiewki
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
3 - 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
150 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
50 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
-
25 g masła (patrz wskazówka)
-
500 g wody
-
700 g ziemniaków, młodych nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych na 3 cm kawałki
-
1 ¾ łyżeczki soli
-
2 filety z piersi kurczaka, bez skóry (200-250 g każdy)
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
½ łyżeczki czosnku, granulowanego
-
2 łyżki serka kremowego śmietankowego (ok. 50 g)
-
4 - 5 gałązek koperku, świeżego tylko liście
-
400 g kalarepy pokrojonej na kawałki
-
100 g rzodkiewek
-
100 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
-
70 g jogurtu typu greckiego (patrz wariant)
-
5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
364.5 kcal /
1525.2 kJ
Białko
22.5 g
Tłuszcz
9.5 g
Węglowodany
49.9 g
Błonnik
10 g
Tłuszcz nasycony
4.7 g
Sód
1173.6 mg