Łosoś na parze z pesto, ryż i fasolka szparagowa (BLW, dla dzieci)
TM6 TM5

Łosoś na parze z pesto, ryż i fasolka szparagowa (BLW, dla dzieci)

4.5 (28 ocen)

Składniki

Pesto bazyliowe

  • 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 40 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 15 g migdałów, w płatkach
    lub 15 g orzeszków piniowych
  • 40 g liści bazylii, świeżych
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 75 g oliwy z oliwek
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Łosoś, fasolka szparagowa i ryż

  • 4 filety z łososia, świeże, bez skóry, bez ości (ok. 130 g każdy)
  • pieprz czarny, mielony, do oprószenia
  • 1200 g wody
  • 200 g ryżu basmati
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, z obciętymi końcówkami, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
    lub 400 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Wartości odżywcze
na 160 g
Kalorie
1165.3 kJ / 278.5 kcal
Białko
13.8 g
Węglowodany
18.4 g
Tłuszcz
16.5 g
Tłuszcz nasycony
4 g
Błonnik
1.5 g
Sód
88.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy