Urządzenia i Akcesoria
Gulasz wołowy z knedlami z czerstwego pieczywa
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz.
4 porcje
Składniki
Knedle z czerstwego pieczywa
-
170 - 200 g bułek lekko czerstwych, pokrojonych na 1 cm kromki, a następnie na kawałki
-
3 - 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
55 g cebuli przekrojonej na pół
-
15 g masła
-
150 g mleka
-
2 jajka
-
1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ - ½ łyżeczki soli lub do smaku
Gulasz wołowy i gotowanie knedli na parze
-
300 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
2 ząbki czosnku
-
20 g masła klarowanego20 g oleju rzepakowego
-
500 g wołowiny gulaszowej, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
-
35 g koncentratu pomidorowego
-
230 - 400 g pomidorów, świeżych, pokrojonych na kawałki230 - 270 g krojonych pomidorów, z puszki
-
130 g czerwonego wina
-
1 ½ łyżki papryki słodkiej, mielonej
-
½ - ¾ łyżeczki cukru
-
¾ - 1 łyżeczka soli
-
½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ łyżeczki kminku¼ łyżeczki kminku, mielonego
-
½ - ¾ łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej
-
¾ - 1 ½ łyżeczki majeranku, suszonego
-
2 liście laurowe, suszone
-
3 - 4 owoców jałowca
-
1 - 2 goździki
-
225 g wody
-
20 g mąki pszennej
-
130 g papryki czerwonej i zielonej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (4 x 1 cm)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1150 mg
Białko
42.5 g
Kalorie
2542.8 kJ /
607.7 kcal
Tłuszcz
20.9 g
Błonnik
14 g
Tłuszcz nasycony
7.3 g
Węglowodany
64.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Wolno gotowane udka z kurczaka w sosie paprykowym z ryżem (z osłoną noża miksującego)
4 godz. 45 min
Gulasz wołowy z grzybami i rozmarynowym pęczakiem
1 godz. 50 min
Gulasz jagnięcy (spezzatino)
1 godz. 45 min
Wolno gotowane pulpety w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)
3 godz. 40 min
Wolno gotowany kremowy gulasz z indyka z pieczarkami (z osłoną noża miksującego)
4 godz.
Boeuf Stroganow
1 godz.
Pomidorowy gulasz wołowy z pureé ziemniaczanym z marchewką
50 min
Gulasz wołowy w ciemnym piwie
1 godz. 40 min
Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły
2 godz.
Sauté z cielęciny
1 godz. 25 min
Gulasz z łopatki wieprzowej z burakiem i marchewką
50 min
Gulasz wieprzowy z dynią i pieczarkami
1 godz. 35 min