Gulasz wołowy z knedlami z czerstwego pieczywa

Gulasz wołowy z knedlami z czerstwego pieczywa

5.0 3 rating
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz.
4 porcje

Składniki

Knedle z czerstwego pieczywa
  • 170 - 200 g bułek lekko czerstwych, pokrojonych na 1 cm kromki, a następnie na kawałki
  • 3 - 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 55 g cebuli przekrojonej na pół
  • 15 g masła
  • 150 g mleka
  • 2 jajka
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ - ½ łyżeczki soli lub do smaku
Gulasz wołowy i gotowanie knedli na parze
  • 300 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju rzepakowego
    20 g masła klarowanego
  • 500 g wołowiny gulaszowej, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 35 g koncentratu pomidorowego
  • 230 - 270 g krojonych pomidorów, z puszki
    230 - 400 g pomidorów, świeżych, pokrojonych na kawałki
  • 130 g czerwonego wina
  • 1 ½ łyżki papryki słodkiej, mielonej
  • ½ - ¾ łyżeczki cukru
  • ¾ - 1 łyżeczka soli
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki kminku, mielonego
    ¼ łyżeczki kminku
  • ½ - ¾ łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej
  • ¾ - 1 ½ łyżeczki majeranku, suszonego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 - 4 owoców jałowca
  • 1 - 2 goździki
  • 225 g wody
  • 20 g mąki pszennej
  • 130 g papryki czerwonej i zielonej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (4 x 1 cm)

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1150 mg
Białko 42.5 g
Kalorie 2542.8 kJ / 607.7 kcal
Tłuszcz 20.9 g
Błonnik 14 g
Tłuszcz nasycony 7.3 g
Węglowodany 64.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...