
Urządzenia i Akcesoria
Łódeczki z sałaty z kajuńskimi krewetkami i ananasową salsą
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 25 min
6 porcji
Składniki
Krewetki kajuńskie
-
380 - 400 g krewetek, surowych, dużych, obranych
-
1 ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
-
1 ½ łyżeczki czosnku, mielonego
-
¾ łyżeczki tymianku, suszonego
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
-
¼ - ½ łyżeczki soli
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Krem z awokado
-
1 ½ awokado dojrzałego, pokrojonego na kawałki
-
240 g śmietanki kokosowej
-
30 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
¾ łyżeczki czosnku, mielonego
-
1 ½ łyżeczki soli
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Salsa ananasowa
-
15 g kolendry, świeżej
-
1 - 1 ½ cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
1 - 1 ½ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, przekrojonej na pół
-
270 g ananasa, świeżego pokrojonego w 1 cm kostkę
-
15 - 30 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
¾ łyżeczki soli
-
1 ½ łyżeczki oliwy z oliwek
-
18 liści sałaty rzymskiej
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
311 kcal /
1291 kJ
Białko
14.5 g
Tłuszcz
22.8 g
Węglowodany
8.7 g