Łódeczki z sałaty z kajuńskimi krewetkami i ananasową salsą

Łódeczki z sałaty z kajuńskimi krewetkami i ananasową salsą

Brak ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 25 min
6 porcji

Składniki

Krewetki kajuńskie
  • 380 - 400 g krewetek, surowych, dużych, obranych
  • 1 ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 1 ½ łyżeczki czosnku, mielonego
  • ¾ łyżeczki tymianku, suszonego
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • ¼ - ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Krem z awokado
  • 1 ½ awokado dojrzałego, pokrojonego na kawałki
  • 240 g śmietanki kokosowej
  • 30 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • ¾ łyżeczki czosnku, mielonego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Salsa ananasowa
  • 15 g kolendry, świeżej
  • 1 - 1 ½ cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 1 - 1 ½ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, przekrojonej na pół
  • 270 g ananasa, świeżego pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 15 - 30 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżeczki oliwy z oliwek
  • 18 liści sałaty rzymskiej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 311 kcal / 1291 kJ
Białko 14.5 g
Tłuszcz 22.8 g
Węglowodany 8.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...