Pizza marinara

Pizza marinara

5.0 4 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
2 porcje

Składniki

Ciasto
  • 110 g wody letniej
  • 15 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 200 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczka cukru
    1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku
  • ½ łyżeczka soli
Sos marinara
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 150 g pomidorów, dojrzałych mięsistych, pokrojonych na kawałki
    150 g krojonych pomidorów, z puszki
  • ¾ łyżeczki soli
  • mąka pszenna do oprószenia
  • 4 - 5 liści bazylii, świeżych
  • ½ łyżeczka oregano, suszonego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 556.4 kcal / 2328 kJ
Białko 13.3 g
Tłuszcz 18.9 g
Węglowodany 83.1 g
Błonnik 5.2 g
Tłuszcz nasycony 3 g
Sód 1464.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...