Urządzenia i Akcesoria
Ciasto na pizzę na zakwasie
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 19 godz. 15 min
3 sztuki
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
30 g wody letniej
-
30 g mąki żytniej typu 720
-
30 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
450 g mąki pszennej, typu 450, plus dodatkowa ilość do oprószenia450 g włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00 plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
280 g wody letniej
-
20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
1 ½ łyżeczki soli
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
1171.7 mg
Białko
16.5 g
Kalorie
2757.2 kJ /
659 kcal
Tłuszcz
11.8 g
Błonnik
3.9 g
Tłuszcz nasycony
1.1 g
Węglowodany
125.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
PIZZA!
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chleb litewski na miodzie
30 Std.
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19 Std.
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Pizza 4 sery
2 Std. 15 Min
Pizza marinara
1 Std. 35 Min
Ciasto na pizzę na odrobinie drożdży
23 Std. 10 Min
Rustykalna przyprawa do chleba
5 Min
Koreańska sałatka ziemniaczana z marynowanymi warzywami (z osłoną noża miksującego 2.0)
25 Std. 5 Min
Aioli
5 Min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 Std. 50 Min
Pizza z klopsikami w pikantnym sosie
3 Std. 50 Min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min