
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 30 g wody, letniej
- 30 g mąki żytniej, typu 720
- 30 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
450
g włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00, plus dodatkowa ilość do oprószenia
lub 450 g mąki pszennej, typu 450, plus dodatkowa ilość do oprószenia - 280 g wody, letniej
- 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 2757.2 kJ / 659 kcal
- Białko
- 16.5 g
- Węglowodany
- 125.5 g
- Tłuszcz
- 11.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.1 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Sód
- 1171.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Orkiszowa pizza z szynką długodojrzewającą
35 min
Wegańskie lody bananowe z 3 składników
5 min
Mieszanka curry
25 min
Pudding chlebowy z owocami jagodowymi
9 godz.
Ciasto na pizzę na odrobinie drożdży
23 godz. 10 min
Purée ziemniaczane (w stacji Thermomix Friend®)
45 min
Chleb na zakwasie z krzycą i suszonymi morelami
12 godz. 30 min
Pierożki wonton z serem kozim i sosem Pistou
40 min
Wytrawne ciasteczka taralli na oliwie
1 godz.
Clafoutis z krojonymi śliwkami (TM5)
1 godz. 15 min
Pierożki na parze z wieprzowiną
1 godz.