Urządzenia i Akcesoria
Orkiszowa pizza z szynką długodojrzewającą
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje
Składniki
-
60 g ziaren orkiszu (patrz wariant)
-
240 g mąki pszennej typu 450
-
165 g wody letniej
-
1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
25 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
½ łyżeczki cukru
-
1 ¼ łyżeczki soli
-
125 g sera mozzarella (1 kulka), odsączonego z solanki na papierowych ręcznikach, pokrojonego na kawałki
-
100 g sera żółtego np. gouda, edam, pokrojonego na kawałki
-
100 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
1 łyżeczka ziół włoskich, mieszanych, suszonych
-
1 cebula mała (ok. 50 g)
-
8 - 10 plastrów szynki długodojrzewającej np. prosciutto lub serrano, porwanej na kawałki
-
rukola ilość do podania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1933 mg
Białko
29 g
Kalorie
2361 kJ /
564 kcal
Tłuszcz
23 g
Błonnik
6 g
Tłuszcz nasycony
10 g
Węglowodany
60 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
PIZZA!
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pizza na żytnio-pszennym cieście z sosem pomidorowo-paprykowym
1 Std. 40 Min
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15 Std. 45 Min
Ciasto na pizzę z pesto z suszonych pomidorów
2 Std. 30 Min
Pizza 4 sery
2 Std. 15 Min
Pizza marinara
1 Std. 35 Min
Pizza z kurczakiem tandoori
1 Std. 45 Min
Ciasto na pizzę na odrobinie drożdży
23 Std. 10 Min
Ciasto na pizzę na zakwasie
19 Std. 15 Min
Szybka pizza neapolitańska
50 Min
Pizza z klopsikami w pikantnym sosie
3 Std. 50 Min
Bułki orkiszowe
23 Std. 40 Min
Bułki orkiszowe z posypką
14 Std. 30 Min