Orkiszowa pizza z szynką długodojrzewającą

Orkiszowa pizza z szynką długodojrzewającą

4.8 263 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

  • ziaren orkiszu (patrz wariant)
    60 g
  • mąki pszennej typu 450
    240 g
  • wody letniej
    165 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    10 g
    1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    25 g
  • cukru
    ½ łyżeczki
  • soli
    1 ¼ łyżeczki
  • sera mozzarella (1 kulka), odsączonego z solanki na papierowych ręcznikach, pokrojonego na kawałki
    125 g
  • sera żółtego np. gouda, edam, pokrojonego na kawałki
    100 g
  • przecieru pomidorowego, typu passata
    100 g
  • ziół włoskich, mieszanych, suszonych
    1 łyżeczka
  • cebula mała (ok. 50 g)
    1
  • szynki długodojrzewającej np. prosciutto lub serrano, porwanej na kawałki
    8 - 10 plastrów
  • rukola ilość do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 564 kcal / 2361 kJ
Białko 29 g
Tłuszcz 23 g
Węglowodany 60 g
Błonnik 6 g
Tłuszcz nasycony 10 g
Sód 1933 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...