
Urządzenia i Akcesoria
Orientalne bułeczki na parze z mięsem drobiowym z rosołu
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 2 godz.
8 sztuk
Składniki
Ciasto
-
95 g mleka w temp. pokojowej
-
5 g świeżych drożdży pokruszonych
-
10 g cukru
-
170 g mąki pszennej
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
15 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
Farsz
-
1 - 1 ½ ząbka czosnku
-
5 - 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
5 g czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
40 g cebuli przekrojonej na pół
-
20 g oleju rzepakowego (patrz wariant)
-
200 g mięsa drobiowego ugotowanego, np. z rosołu, pokrojonego na kawałki
-
10 g sosu sojowego
-
5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
¼ łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku (opcjonalnie)
-
¼ łyżeczki soli
Formowanie i gotowanie
-
mąka pszenna do oprószenia blatu
-
400 g wody
-
szczypiorek, świeży posiekany, do podania
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
188.8 kcal /
790 kJ
Białko
7.7 g
Tłuszcz
8.8 g
Węglowodany
19.3 g
Błonnik
0.9 g
Tłuszcz nasycony
1.7 g
Sód
190.8 mg