Bułeczki bao z resztkami mięsa z sosem Hoisin

Bułeczki bao z resztkami mięsa z sosem Hoisin

4.4 551 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
12 sztuk

Składniki

Bułeczki bao
  • 250 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta cukru
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
    2 łyżeczki suchych drożdży
  • 15 g mleka
  • 125 g wody
  • olej sezamowy do natłuszczenia miski
Sos Hoisin
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g sosu sojowego
  • 150 g masła orzechowego
  • 80 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 40 g octu ryżowego
  • 50 g oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Farsz
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 cebul dymek ze szczypiorem (2 cebule dymki, ok. 30 g, pokrojone na 3 cm kawałki, 3 cebule dymki, pokrojone w ukośne plastry, do podania)
  • 30 g oleju sezamowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia przystawki Varoma i posmarowania bułeczek bao
  • 300 - 400 g resztek mięsa, ugotowanego lub pieczonego, np. kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny, bez skóry i kości, pokrojonego na kawałki
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • 300 g wody
  • ½ ogórka pokrojonego w słupki (3 x 0,5 cm)
  • liście kolendry, świeże do dekoracji
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża pokrojona w 5 mm plastry
  • ziarna sezamu do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 220 kcal / 923 kJ
Białko 11.9 g
Tłuszcz 8.7 g
Węglowodany 22.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...