
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g sera mozzarella twardego (nie z solanki), pokrojonego na kawałki
- 100 g salami w plastrach
- 40 - 50 g papryczek chili jalapeño, marynowanych pokrojonych na kawałki plus dodatkowa ilość pokrojonych w plastry, do obłożenia precli
- 550 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 320 g wody letniej, plus dodatkowa ilość do gotowania precli (ok. 1,5 l), patrz wskazówka
- 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
25
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g) - 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- olej do natłuszczenia papieru do pieczenia
- 45 g sody oczyszczonej
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania precli
-
ziarna sezamu, białego do posypania precli
lub mak do posypania precli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 486 kcal / 2033 kJ
- Białko
- 21 g
- Tłuszcz
- 54 g
- Węglowodany
- 21 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 10 g
- Sód
- 926 mg