Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)

Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)

4.3 4 rating
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji

Składniki

  • 300 g tofu, średnio twardego pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 3 - 3 ½ łyżeczki soli
  • wrząca woda do zalania tofu
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • ¾ - 1 ¼ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki, plus dodatkowa ilość pokrojona w 2 mm plastry, do dekoracji
  • 10 g kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 110 g sosu sojowego
  • 825 g wody
  • 75 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 40 g octu ryżowego
  • 240 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 180 g pasternaku pokrojonego na kawałki
    180 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • 300 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na 5 cm kawałki
  • 30 g oleju
  • 150 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
  • 230 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 75 g zielonego groszku, świeżego
    75 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • ziarna sezamu (opcjonalnie) do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 2330.1 mg
Białko 17.4 g
Kalorie 1709.9 kJ / 408.7 kcal
Tłuszcz 12.3 g
Błonnik 9.7 g
Tłuszcz nasycony 1.5 g
Węglowodany 60.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...