Urządzenia i Akcesoria
Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji
Składniki
-
300 g tofu, średnio twardego pokrojonego w 2 cm kostkę
-
3 - 3 ½ łyżeczki soli
-
wrząca woda do zalania tofu
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
¾ - 1 ¼ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki, plus dodatkowa ilość pokrojona w 2 mm plastry, do dekoracji
-
10 g kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
110 g sosu sojowego
-
825 g wody
-
75 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
40 g octu ryżowego
-
240 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
180 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki180 g pasternaku pokrojonego na kawałki
-
300 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na 5 cm kawałki
-
30 g oleju
-
150 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
-
230 g komosy ryżowej (quinoa)
-
2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
75 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego75 g zielonego groszku, świeżego
-
ziarna sezamu (opcjonalnie) do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
2330.1 mg
Białko
17.4 g
Kalorie
1709.9 kJ /
408.7 kcal
Tłuszcz
12.3 g
Błonnik
9.7 g
Tłuszcz nasycony
1.5 g
Węglowodany
60.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER I/2023
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Fasolka szparagowa z komosą ryżową (quinoa) i pistacjami
35 min
Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem
55 min
Sałatka z komosą ryżową, jarmużem i jajkiem
40 min
Bakłażan w kokosowo-orzeszkowym sosie z ryżem (z osłoną noża miksującego)
45 min
Wegańska sałatka z komosą ryżową i marynowanym tofu
55 min
Wegetariańskie zielone curry z ryżem
50 min
Szarpany jackfruit BBQ
25 min
Bowl z soczewicą, warzywami i serem halloumi
55 min
Wietnamski bowl z tofu i makaronem
45 min
Wegańska kaszanka z czarną soczewicą
1 godz. 30 min
Makaron z warzywami w sosie orzechowym
40 min
Tofu po koreańsku
1 godz. 20 min