
Wersje kompatybilne
Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g słonecznika łuskanego
- 230 g cebuli przekrojonej na pół
- 250 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 4 ząbki czosnku
- 10 g liści kolendry, świeżych
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 360 g tofu, średnio twardego wędzonego, pokrojonego na kawałki (2 opakowania)
- 100 g bułki tartej
- 30 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 80 g zielonego groszku, mrożonego (patrz wskazówka)
- 1200 g wody
- 200 g ryżu białego, długoziarnistego
- 5 - 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- ½ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
- 340 g kawałków ananasa, z puszki (1 puszka)
- 180 g zalewy z ananasa z puszki (z 1 puszki)
- 60 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
lub 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej - 5 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki orzechów nerkowca (patrz wskazówka)
- 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem posiekane
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 795.8 kcal / 3329.7 kJ
- Białko
- 30.5 g
- Tłuszcz
- 27.9 g
- Węglowodany
- 113 g
- Błonnik
- 11 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.4 g
- Sód
- 2528.9 mg