Urządzenia i Akcesoria
Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje
Składniki
-
50 g słonecznika łuskanego
-
230 g cebuli przekrojonej na pół
-
250 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
4 ząbki czosnku
-
10 g liści kolendry, świeżych
-
2 łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
360 g tofu, średnio twardego wędzonego, pokrojonego na kawałki (2 opakowania)
-
100 g bułki tartej
-
30 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
80 g zielonego groszku, mrożonego (patrz wskazówka)
-
1200 g wody
-
200 g ryżu białego, długoziarnistego
-
5 - 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
½ czerwonej papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
½ łyżeczki kurkumy, mielonej
-
340 g kawałków ananasa, z puszki (1 puszka)
-
180 g zalewy z ananasa z puszki (z 1 puszki)
-
60 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
-
5 łyżek sosu sojowego
-
4 łyżki orzechów nerkowca (patrz wskazówka)
-
2 zielone cebulki ze szczypiorkiem posiekane
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
2528.9 mg
Białko
30.5 g
Kalorie
3329.7 kJ /
795.8 kcal
Tłuszcz
27.9 g
Błonnik
11 g
Tłuszcz nasycony
3.4 g
Węglowodany
113 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Lasagne dyniowa
1 godz. 45 min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1 godz. 5 min
Lasagne z warzywami
1 godz. 25 min
Pulpety z soczewicy z makaronem w sosie pomidorowym
1 godz.
Wegańskie burgery z pieczarek i resztek ugotowanego ryżu
1 godz. 40 min
Wegetariańskie burgery z fasoli
1 godz. 10 min
Kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli
1 godz. 10 min
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1 godz.
Kotlety z komosy ryżowej
1 godz. 25 min
Gulasz z soczewicy i pieczarek
45 min
Tofu po koreańsku
1 godz. 20 min
Kotleciki pietruszkowe
25 min