Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g batatów, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 500 g różyczek kalafiora
- 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
- 2 płaskie łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżeczka mieszanki przypraw z chili
lub ½ łyżeczki chili, mielonego -
60
g orzeszków piniowych
lub 60 g migdałów, w słupkach - 1 ząbek czosnku
- 250 g białej fasoli, z puszki, odsączonej i opłukanej
- 150 g jogurtu greckiego
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 30 - 50 g wody (patrz wskazówka)
- ½ płaskiej łyżeczki kminku, mielonego
- 250 g sera halloumi, pokrojonego w 2 cm kostkę
- 1 puszka soczewicy z puszki, odsączonej (ok. 265 g)
- 2 łyżki natki pietruszki, świeżej, tylko liście, grubo posiekane, do posypania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2965.8 kJ / 708.9 kcal
- Białko
- 31.2 g
- Węglowodany
- 72.3 g
- Tłuszcz
- 35.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.8 g
- Błonnik
- 17.1 g
- Sód
- 2083 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bowl ze szpinakiem i serem halloumi
30min
Bowl z ciecierzycą i kaszą bulgur
30min
Makaron z fasolką szparagową, tofu i cukinią
30min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 Min
Korma z pieczonymi warzywami
55 Min
Wegańskie miski Buddy z komosą ryżową
1h 10min
Pieczone wegetariańskie enchilady
50min
Bowl z tempehem i sosem orzechowym (TM5)
1h
Paneer w sosie maślanym (Paneer Makhani)
55 Min
Wrapy z shawarmą z boczniaków
45 Min
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2 Std. 35 Min
Wietnamski bowl z tofu i makaronem
45 Min