Podpłomyk z szynką (Flammkuchen)

Podpłomyk z szynką (Flammkuchen)

4.6 9 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
2 porcje

Składniki

Ciasto
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 60 g wody
Dodatki (patrz warianty)
  • mąka pszenna do oprószenia
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 100 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
    100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 50 g szynki, wędzonej pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 15 g śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
  • 1 szczyptę soli
  • 1 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczyptę gałki muszkatołowej, mielonej
  • szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji (ok. ½ pęczka)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 442.5 kcal / 1851.5 kJ
Białko 12 g
Tłuszcz 20.1 g
Węglowodany 52.9 g
Błonnik 2.9 g
Tłuszcz nasycony 7.8 g
Sód 461.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...