Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g wody, letniej
- 100 g mleka
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- olej, do natłuszczenia i głębokiego smażenia (min. 500 ml)
- 150 g sera żółtego, np. gouda, edam, pokrojonego na kawałki
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 400 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g szynki, wędzonej, pokrojonej w 5 mm kostkę
- 2 - 3 zielone cebulki ze szczypiorkiem, posiekane
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1883.9 kJ / 450.3 kcal
- Białko
- 16.7 g
- Węglowodany
- 52.6 g
- Tłuszcz
- 19.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.4 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 950.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kule burgerowe
3h 30min
Ziemniaczane wieżyczki z parmezanem i tymiankiem (TM5)
55min
Chrupiący placek z cebulą (flammkuchen) (TM5)
1h
Pizza turecka Lahmacun
1h 20min
Podpłomyk z szynką (Flammkuchen)
1 Std. 15 Min
Podpłomyki z masłem czosnkowo-pietruszkowym
30min
Croque Madame
35min
Naleśniki z warzywami zapiekane pod sosem beszamelowym
1h 45min
Placek czosnkowo-serowy
2h
Chaczapuri adżarskie
1h 45min
Kurczak w cieście francuskim
45min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2h 30min