Gruzińskie placki z mięsem (kubdari)

Gruzińskie placki z mięsem (kubdari)

4.3 103 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
4 sztuki

Składniki

Ciasto
  • 275 g wody w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do natłuszczenia
Nadzienie mięsne
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 10 g kolendry, świeżej liście i miękkie łodygi
    10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 300 g mięsa wieprzowego np. karkówki, łopatki, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
  • 300 g mięsa wołowego np. gulaszowego, z udźca, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • 1 łyżeczka kminku, mielonego
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka nasion kozieradki, mielonych (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych (opcjonalnie)
Formowanie i pieczenie
  • mąka pszenna do oprószenia
  • masło do posmarowania

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 829.7 kcal / 3471.4 kJ
Białko 43.8 g
Tłuszcz 26.6 g
Węglowodany 102.7 g
Błonnik 6.1 g
Tłuszcz nasycony 8.5 g
Sód 1273.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...