
Urządzenia i Akcesoria
Gruzińskie placki z mięsem (kubdari)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
4 sztuki
Składniki
Ciasto
-
275 g wody w temp. pokojowej
-
1 łyżeczka cukru
-
10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
500 g mąki pszennej
-
20 g oleju
-
1 łyżeczka soli
-
olej do natłuszczenia
Nadzienie mięsne
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
3 - 4 ząbki czosnku
-
10 g kolendry, świeżej liście i miękkie łodygi
-
300 g mięsa wieprzowego np. karkówki, łopatki, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
-
300 g mięsa wołowego np. gulaszowego, z udźca, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
-
1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
-
1 łyżeczka kminku, mielonego
-
1 łyżeczka kolendry, mielonej (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka nasion kozieradki, mielonych (opcjonalnie)
-
½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych (opcjonalnie)
Formowanie i pieczenie
-
mąka pszenna do oprószenia
-
masło do posmarowania
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
829.7 kcal /
3471.4 kJ
Białko
43.8 g
Tłuszcz
26.6 g
Węglowodany
102.7 g
Błonnik
6.1 g
Tłuszcz nasycony
8.5 g
Sód
1273.5 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

SMAKI WAKACJI VI
11 Przepisów
Polska
Polska