Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g mleka
- 175 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 5 żółtek
- 1 laska cynamonu, przełamana na pół
- skórka z cytryny, z ½ szt., ekologicznej, bez białych błonek, pokrojoną na 7 cm kawałki
- masło, do natłuszczenia
- 1 opakowanie ciasta francuskiego, gotowego (ok. 275 g, patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1770.8 kJ / 423.2 kcal
- Białko
- 5.8 g
- Węglowodany
- 40.1 g
- Tłuszcz
- 27.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.1 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 133.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zapiekanka rybna z plastrami ziemniaków (TM6)
1 Std. 10 Min
Wieżyczki z czarnego ryżu
55 Min
Ryba w papilotach z plastrami warzyw (TM6)
1 Std.
Krem czekoladowy na ciepło z sosem z owoców jagodowych i kruszonką
35 Min
Talerz krojonych owoców z cytrynowo-miodowym dressingiem (TM6)
15 Min
Spring rolls z kurczakiem i sosem orzechowym (TM5)
1 Std.
Galette z krojonymi jabłkami (TM6)
1 Std. 20 Min
Gratin z ziemniaków (TM6)
50min
Podpłomyk ze szparagami i orzechami
1hod. 15min
Ciasto „ser” na prima aprilis
5h 15min
Pieczony naleśnik z owocami i jogurtem (Dutch Baby)
35 Min
Sernik panda
1u. 30min