Nachos zapiekane z warzywami i serem

Nachos zapiekane z warzywami i serem

4.4 68 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji

Składniki

  • 60 - 100 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
Nachos
  • 100 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 80 g wody
  • 40 g oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki przyprawy kuchni meksykańskiej
Zapiekane warzywa
  • 10 - 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 cebula (80-100 g), przekrojona na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 230 - 250 g papryk, różnokolorowych (np. czerwonej i żółtej), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w paski 0,5 x 3 cm
  • ½ - 1 łyżeczka chili, mielonego
    1 łyżeczka przyprawy kuchni meksykańskiej
  • 200 g pomidorów dojrzałych, pokrojonych na 2 cm kawałki
    200 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 285 g kukurydzy, konserwowej (1 puszka), odsączonej z zalewy
  • 250 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki (1 puszka), odsączonej z zalewy
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżki śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 623.5 mg
Białko 11.6 g
Kalorie 1540 kJ / 368.1 kcal
Tłuszcz 15 g
Błonnik 7 g
Tłuszcz nasycony 4.1 g
Węglowodany 49.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...