
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 - 100 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
Nachos
- 100 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 100 g mąki kukurydzianej
- 80 g wody
- 40 g oleju
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki przyprawy kuchni meksykańskiej
Zapiekane warzywa
- 10 - 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 cebula (80-100 g), przekrojona na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 230 - 250 g papryk, różnokolorowych (np. czerwonej i żółtej), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w paski 0,5 x 3 cm
-
½ - 1
łyżeczka chili, mielonego
lub 1 łyżeczka przyprawy kuchni meksykańskiej -
200
g pomidorów dojrzałych, pokrojonych na 2 cm kawałki
lub 200 g krojonych pomidorów, z puszki - 285 g kukurydzy, konserwowej (1 puszka), odsączonej z zalewy
- 250 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki (1 puszka), odsączonej z zalewy
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 368.1 kcal / 1540 kJ
- Białko
- 11.6 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Węglowodany
- 49.9 g
- Błonnik
- 7 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.1 g
- Sód
- 623.5 mg