Nachos zapiekane z warzywami i serem
TM6 TM5

Nachos zapiekane z warzywami i serem

4.4 (45 ocen)

Składniki

  • 60 - 100 g sera cheddar, pokrojonego na kawałki

Nachos

  • 100 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 80 g wody
  • 40 g oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki przyprawy kuchni meksykańskiej

Zapiekane warzywa

  • 10 - 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 cebula (80-100 g), przekrojona na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 230 - 250 g papryk, różnokolorowych (np. czerwonej i żółtej), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w paski 0,5 x 3 cm
  • ½ - 1 łyżeczka chili, mielonego
    lub 1 łyżeczka przyprawy kuchni meksykańskiej
  • 200 g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na 2 cm kawałki
    lub 200 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 285 g kukurydzy, konserwowej (1 puszka), odsączonej z zalewy
  • 250 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki (1 puszka), odsączonej z zalewy
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżki śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1540 kJ / 368.1 kcal
Białko
11.6 g
Węglowodany
49.9 g
Tłuszcz
15 g
Tłuszcz nasycony
4.1 g
Błonnik
7 g
Sód
623.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy