Imprezowa sałatka makaronowa

Imprezowa sałatka makaronowa

5.0 1 rating
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
8 porcji

Składniki

  • 170 g mięsa mielonego dowolnego (patrz wskazówka)
  • ⅔ opakowania makaronu, suchego, krótkiego (330 g, np. mini penne)
  • woda do gotowania makaronu
  • ½ - ¾ łyżeczki soli plus dodatkowa ilośc do smaku i do gotowania makaronu
  • 100 g kostek boczku
  • 10 g oleju
  • 100 g cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
  • olej do smażenia
  • ¼ - ½ pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 1 - 1 ½ łyżeczki kaparów, konserwowych odsączonych
  • 65 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
  • 100 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
    100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 35 - 65 g mleka (patrz wskazówka)
  • 5 g musztardy
  • 65 g sosu barbecue (patrz wskazówka)
  • ¾ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    ¾ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 5 g sosu Worcestershire
  • 5 g białego octu winnego
    5 g białego octu balsamicznego
  • 95 g kukurydzy, konserwowej odsączonej
  • 85 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej
  • 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem pokrojone w 5 mm plastry

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 533.3 mg
Białko 11.9 g
Kalorie 1370.4 kJ / 327.5 kcal
Tłuszcz 14.1 g
Błonnik 2.5 g
Tłuszcz nasycony 5.2 g
Węglowodany 38.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...