
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 9 jajko
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowo 1 szczypta
- 500 g wody
- 50 g sera gouda lub innego sera żółtego, pokrojonego na kawałki
- ½ pęczka koperku, świeżego (ok. 15 g), tylko liście
- ½ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 15 g),
- ½ pęczka szczypiorku, świeżego (ok. 15 g), drobno pokrojonego
- 150 g bułki tartej plus dodatkowa ilość do oprószenia keksówki
- 110 g śmietany, 18% tłuszczu
- 30 g zielonego groszku, konserwowego odsączonego z zalewy (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- masło do natłuszczenia keksówki plus do ułożenia na wierzchu pasztetu (ok. 20 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 136.6 kcal / 571.7 kJ
- Białko
- 7.7 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Węglowodany
- 10.3 g
- Błonnik
- 0.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.9 g
- Sód
- 446 mg