Wielkanocny pasztet jajeczny

Wielkanocny pasztet jajeczny

3.3 76 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
12 porcji

Składniki

  • jajko
    9
  • soli plus dodatkowo 1 szczypta
    1 - 1 ½ łyżeczki
  • wody
    500 g
  • sera gouda lub innego sera żółtego, pokrojonego na kawałki
    50 g
  • koperku, świeżego (ok. 15 g), tylko liście
    ½ pęczka
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 15 g),
    ½ pęczka
  • szczypiorku, świeżego (ok. 15 g), drobno pokrojonego
    ½ pęczka
  • bułki tartej plus dodatkowa ilość do oprószenia keksówki
    150 g
  • śmietany, 18% tłuszczu
    110 g
  • zielonego groszku, konserwowego (opcjonalnie) odsączonego z zalewy
    30 g
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • masło do natłuszczenia keksówki plus do ułożenia na wierzchu pasztetu (ok. 20 g)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 136.6 kcal / 571.7 kJ
Białko 7.7 g
Tłuszcz 7 g
Węglowodany 10.3 g
Błonnik 0.8 g
Tłuszcz nasycony 2.9 g
Sód 446 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...