Wielkanocny pasztet jajeczny
TM6 TM5

Wielkanocny pasztet jajeczny

3.2 (43 oceny)

Składniki

  • 9 jajek
  • 500 g wody
  • 40 g sera gouda lub innego sera żółtego, pokrojonego na kawałki
  • ½ pęczka koperku, świeżego, tylko liście, drobno pokrojonego
  • ½ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście, drobno pokrojonej
  • ½ pęczka szczypiorku, świeżego, drobno pokrojonego
  • 150 g bułki tartej, plus dodatkowa ilość do oprószenia keksówki
  • 110 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 30 g zielonego groszku, konserwowego, odsączonego z zalewy
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • masło, do ułożenia na wierzchu pasztetu (ok. 20 g) i natłuszczenia keksówki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
602 kJ / 143 kcal
Białko
8.4 g
Węglowodany
11 g
Tłuszcz
7.8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 77 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy