Orientalny kurczak z ryżem i warzywami na parze

Orientalny kurczak z ryżem i warzywami na parze

4.1 151 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka, bez skóry pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 25 g sosu sojowego
  • 1 ½ ząbka czosnku
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 130 g cebuli przekrojonej na pół
  • 200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • ⅔ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 1200 g wody plus dodatkowo 4 łyżki
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • ⅔ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 270 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 130 g różyczek brokułu pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 130 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
    40 g skrobi kukurydzianej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 640.4 kcal / 2679.5 kJ
Białko 30.4 g
Tłuszcz 23.4 g
Węglowodany 75.2 g
Błonnik 3.9 g
Tłuszcz nasycony 3.9 g
Sód 831.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...