Kurczak po tajsku w zielonym curry

Kurczak po tajsku w zielonym curry

5.0 2 rating
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
2 porcje

Składniki

  • 10 g oleju
  • 15 g tajskiej bazylii, świeżej tylko liście
    15 g bazylii, świeżej, tylko liście
  • 75 g selera naciowego pokrojonego na 3 cm kawałki
  • ½ łodygi trawy cytrynowej, świeże bez zewnętrznej warstwy liści i twardych końców, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 5 g papryczek chili bird's eye, świeżych zielonych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
    5 g zielonych papryczek chili, świeżych, zielonych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 10 g cebuli szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g korzenia galangalu, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    5 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼ łyżeczki kolendry, mielonej
  • ¼ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki pasty z krewetek
  • 100 g mleczka kokosowego w tym 75 g w temp. pokojowej
  • 25 g sosu rybnego
  • 10 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 75 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej pokrojonej na 2 cm kawałki
    75 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 100 g cukinii pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 250 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 5 g ziaren pieprzu zielonego (opcjonalnie)
  • 3 liści limonki Kaffir, suszonych
  • 75 g wody
  • 40 g zielonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 50 g pomidorka koktajlowego przekrojonych na pół

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1156.3 mg
Białko 28.8 g
Kalorie 1502.9 kJ / 359.2 kcal
Tłuszcz 17.9 g
Błonnik 3.6 g
Tłuszcz nasycony 9.2 g
Węglowodany 16.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...