Kurczak w sosie satay
TM5 TM6

Kurczak w sosie satay

4.6 (26 ocen)

Składniki

Sos satay

  • ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
  • ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżka kurkumy, suszonej, mielonej
  • 5 - 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 - 2 czerwone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 270 g mleka kokosowego
  • 60 g masła orzechowego

Kurczak, ryż i warzywa

  • 400 g ryżu jaśminowego
  • 1200 g wody
  • 600 g udek z kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 100 g marchewki, pokrojonej w 0,5 cm słupki
  • 100 g różyczek brokułu
  • 100 g różyczek kalafiora
  • 50 g czerwonej papryki, pokrojonej w paski (0,5 x 3 cm)
  • 50 g cebuli, pokrojonej w piórka
  • 80 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach, bez łyka

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2689 kJ / 640 kcal
Białko
25.8 g
Węglowodany
62.3 g
Tłuszcz
31.2 g
Błonnik
5.2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie