Mazurek na orkiszowym spodzie z kremem orzechowym

Mazurek na orkiszowym spodzie z kremem orzechowym

5.0 1 rating
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
10 kawałków

Składniki

Kruchy spód
  • 160 g mąki orkiszowej, białej typu 500-700
  • 95 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 2 żółtka
  • ⅔ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 20 g ksylitolu (patrz wskazówka)
    20 g erytrytolu, (patrz wskazówka)
Krem orzechowy i dekoracja
  • 130 g dżemu z czarnej porzeczki (patrz wskazówka)
  • 20 g ksylitolu
    20 g erytrytolu
  • 160 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki (patrz wariant)
  • 110 g masła orzechowego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 6 kostek gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao do dekoracji
  • migdały, blanszowane do dekoracji
  • żurawina, suszona do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Sód 68.8 mg
Białko 6.6 g
Kalorie 1334.9 kJ / 319 kcal
Tłuszcz 21.4 g
Błonnik 2.8 g
Tłuszcz nasycony 10.3 g
Węglowodany 29 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...