Urządzenia i Akcesoria
Mazurek chałwowy
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 7 godz. 30 min
16 porcji
Składniki
Kruchy spód
-
250 g mąki pszennej
-
150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
3 żółtka
-
50 g cukru pudru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
Masa chałwowa i wykończenie
-
200 g dżemu z czarnej porzeczki (patrz wariant)
-
350 g chałwy waniliowej, pokrojonej na kawałki
-
70 g masła pokrojonego na kawałki
-
125 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
50 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
-
migdały, blanszowane przekrojone na pół, do dekoracji
-
kandyzowana skórka pomarańczowa (opcjonalnie) do dekoracji
-
suszone owoce (opcjonalnie) np. morele, figi, żurawina, pokrojone na kawałki, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
34 mg
Białko
6 g
Kalorie
1594 kJ /
381 kcal
Tłuszcz
24 g
Błonnik
2.4 g
Tłuszcz nasycony
11 g
Węglowodany
36 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WIELKANOC V
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Mazurek cytrynowy
2 godz.
Mazurek bakaliowy
2 godz. 40 min
Mazurek na orkiszowym spodzie z kremem orzechowym
2 godz. 30 min
Mazurek wieniec z karmelizowanymi cytrusami
1 godz. 35 min
Babka drożdżowa z lukrem
2 godz. 50 min
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami
1 godz. 40 min
Wielkanocna pascha z pistacjami
13 godz.
Pascha Wielkanocna
12 godz. 30 min
Mazurek śliwkowy
1 godz. 45 min
Piernik staropolski cz. II
98 godz.
Piernik staropolski cz. I
672 godz. 30 min
Keks
2 godz. 30 min