Mazurek chałwowy

Mazurek chałwowy

4.6 684 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 7 godz. 30 min
16 porcji

Składniki

Kruchy spód
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
Masa chałwowa i wykończenie
  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki (patrz wariant)
  • 350 g chałwy waniliowej, pokrojonej na kawałki
  • 70 g masła pokrojonego na kawałki
  • 125 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 50 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
  • migdały, blanszowane przekrojone na pół, do dekoracji
  • kandyzowana skórka pomarańczowa (opcjonalnie) do dekoracji
  • suszone owoce (opcjonalnie) np. morele, figi, żurawina, pokrojone na kawałki, do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 34 mg
Białko 6 g
Kalorie 1594 kJ / 381 kcal
Tłuszcz 24 g
Błonnik 2.4 g
Tłuszcz nasycony 11 g
Węglowodany 36 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...