
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 280 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 160 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 2 jajko
- 60 g cukru, plus dodatkowa ilość do posypania ciasta
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Dr. Oetker®
- 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru, Dr. Oetker®
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych
- 800 - 850 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 50 g rodzynek
- 50 g żurawiny, suszonej
- 40 g miodu, płynnego
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika i grzanego wina, Dr. Oetker®
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1317 kJ / 315 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 42 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Tłuszcz nasycony
- 8 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 81 mg
Alternatywne przepisy
Placek z jabłkami i owsianą kruszonką
1hod. 35min
Tarta z gruszkami i serem brie
1h 25min
Piernik choinka
15 Std. 30 Min
Pomarańczowe ciasto choinka
15 Std. 40 Min
Wielkanocny baranek z makiem
2h 15min
Piernik na ciemnym piwie
2sa 35 dk
Dyniowe ślimaczki z polewą z serka kremowego
3h 20min
Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami
1h 15min
Szybkie ciasto ze śliwkami
1h 10min
Pełnoziarniste muffinki piernikowe
2hod. 5min
Halloweenowe ciasto dyniowe
2hod. 10min
Tarta z ricottą i rabarbarem
1h 45 min