Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
Ciasto:
- 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 350 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
Polewa:
- 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- 130 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 500 g masy krówkowej
- migdały, ze skórką, do dekoracji
- orzechy włoskie, łuskane, połówki, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1906 kJ / 455 kcal
- Białko
- 7.2 g
- Węglowodany
- 50 g
- Tłuszcz
- 25.8 g
Alternatywne przepisy
Mazurek chałwowy
7h 30 min
Mazurek na orkiszowym spodzie z kremem orzechowym
2h 30 min.
Mazurek różany
1h 40 min
Pascha Wielkanocna
12 Std. 30 Min
Mazurek bakaliowy
2 godz. 40 min
Mazurek śliwkowy
1h 45 min.
Mazurek cytrynowy
2 godz.
Keks
2h 30 min.
Szwedzkie pierniczki
1h 30 min.
Babka drożdżowa z lukrem
2h 50min
Lukier
2 godz.
Ciasto czekoladowe
50min