Urządzenia i Akcesoria
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
15 kawałków
Składniki
-
100 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
Ciasto:
-
200 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
350 g mąki pszennej
-
2 żółtka
-
100 g cukru
-
1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
Polewa:
-
200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
-
130 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
500 g masy krówkowej
-
migdały, ze skórką do dekoracji
-
orzechy włoskie, łuskane, połówki do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Białko
7.2 g
Kalorie
1906 kJ /
455 kcal
Tłuszcz
25.8 g
Węglowodany
50 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Mazurek cytrynowy
2h
Mazurek bakaliowy
2h 40min
Mazurek na orkiszowym spodzie z kremem orzechowym
2h 30min
Mazurek chałwowy
7h 30min
Wielkanocne gniazdka czekoladowe
1h 30min
Mazurek wieniec z karmelizowanymi cytrusami
1h 35min
Masa makowa
30min
Mazurek różany
1h 40min
Tort waniliowo-migdałowy
3h
Wielkanocna pascha z pistacjami
13h
Pascha Wielkanocna
12h 30min
Mazurek śliwkowy
1h 45min