Urządzenia i Akcesoria
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
15 kawałków
Składniki
-
100 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
Ciasto:
-
200 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
350 g mąki pszennej
-
2 żółtka
-
100 g cukru
-
1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
Polewa:
-
200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
-
130 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
500 g masy krówkowej
-
migdały, ze skórką do dekoracji
-
orzechy włoskie, łuskane, połówki do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Białko
7.2 g
Kalorie
1906 kJ /
455 kcal
Tłuszcz
25.8 g
Węglowodany
50 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Szwedzkie pierniczki
1h 30min
Szybki piernik
1h 30min
Świąteczna szarlotka z korzenną nutą
2h 35min
Mazurek cytrynowy
2h
Mazurek bakaliowy
2h 40min
Mazurek chałwowy
7h 30min
Rabarbar pod kruszonką
55min
Halloweenowe ciasto dyniowe
2h 10min
Mazurek różany
1h 40min
Pascha Wielkanocna
12h 30min
Mazurek śliwkowy
1h 45min
Bakaliowiec
2h 50min