
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
Ciasto:
- 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 350 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
Polewa:
- 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- 130 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 500 g masy krówkowej
- migdały, ze skórką, do dekoracji
- orzechy włoskie, łuskane, połówki, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1906 kJ / 455 kcal
- Białko
- 7.2 g
- Węglowodany
- 50 g
- Tłuszcz
- 25.8 g
Alternatywne przepisy
Szwedzkie pierniczki
1 godz. 30 min
Mazurek chałwowy
7 godz. 30 min
Mazurek śliwkowy
Brak ocen
1 godz. 45 min
Mazurek wieniec z karmelizowanymi cytrusami
Brak ocen
1 godz. 35 min
Wielkanocna pascha z pistacjami
Brak ocen
13 godz.
Pascha Wielkanocna
Brak ocen
12 godz. 30 min
Polewa czekoladowa
Brak ocen
10 min
Ciasto czekoladowe
Brak ocen
45 min
Ciasto kruche słodkie
Brak ocen
2 godz.
Tort biszkoptowy z masą z mascarpone
Brak ocen
2 godz. 55 min
Mazurek różany
Brak ocen
1 godz. 40 min
Ciasto wielkanocna krówka
Brak ocen
6 godz. 30 min