
Urządzenia i Akcesoria
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
15 kawałków
Składniki
-
100 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
Ciasto:
-
200 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
350 g mąki pszennej
-
2 żółtka
-
100 g cukru
-
1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
Polewa:
-
200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
-
130 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
500 g masy krówkowej
-
migdały, ze skórką do dekoracji
-
orzechy włoskie, łuskane, połówki do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
455 kcal /
1906 kJ
Białko
7.2 g
Tłuszcz
25.8 g
Węglowodany
50 g