Urządzenia i Akcesoria
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje
Składniki
-
45 g grzybów, suszonych np. borowików lub podgrzybków
-
1080 g wody
-
25 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
25 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
-
20 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
45 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
25 g masła pokrojonego na kawałki
-
⅔ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej⅔ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka soli
-
⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 liść laurowy, suszony
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
55 g makaronu, suchego typu łazanki
-
35 g śmietany, min. 30% tłuszczu w temp. pokojowej
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
612 mg
Białko
3.6 g
Kalorie
719.7 kJ /
172 kcal
Tłuszcz
8.8 g
Błonnik
2.5 g
Tłuszcz nasycony
5.3 g
Węglowodany
21.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Wigilijna kapusta z grzybami
1 godz. 20 min
Zupa grzybowa
1 godz. 15 min
Bigos podhalański
1 godz. 40 min
Bigos
1 godz. 30 min
Zupa botwinka
40 min
Wigilijna kapusta z grochem
2 godz. 20 min
Żurek
50 min
Barszcz biały wielkanocny
1 godz. 10 min
Kartoflanka z grzybami i wędzonym boczkiem
50 min
Żurek z rumienionym boczkiem
1 godz. 10 min
Zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami
35 min
Kapuśniak
50 min