Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 - 120 g grzybów, suszonych (np. borowików lub podgrzybków)
- 1500 g wody
- 3 - 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 30 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 480.8 kJ / 114.9 kcal
- Białko
- 2.3 g
- Węglowodany
- 16.6 g
- Tłuszcz
- 5.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Błonnik
- 3.1 g
- Sód
- 417.7 mg
Alternatywne przepisy
Zupa kalafiorowa
30min
Zupa grzybowa z pęczakiem
1 Std. 10 Min
Barszcz czerwony z mięsem
1h 5min
Zupa grzybowa z białą fasolą
35min
Zupa grochowa z chorizo
45min
Meksykańska zupa cebulowo-grzybowa
35min
Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową i cielęciną
1h
Zupa ogórkowa
30min
Krupnik z grzybami
45min
Kapuśniak zabielany z ziemniakami
1h
Góralska kwaśnica
1h 30min
Barszcz do pasztecików
2u. 5min