
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Namaczanie grochu
- 200 g grochu suchego, połówek
- 800 g wody
Kapusta z grochem
- 500 g kapusty kiszonej
- 1000 g wody
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej - 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
- 170 - 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 10 g masła (patrz wskazówka)
- 30 g oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki kminku
- 3 szczypty soli
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 207.6 kcal / 868.5 kJ
- Białko
- 9.2 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Węglowodany
- 29.2 g
- Błonnik
- 11.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.3 g
- Sód
- 643.8 mg