
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g oleju rzepakowego
- 200 g karkówki wieprzowej, bez kości, pokrojonej w 3 cm kostkę
- 60 g grzybów, suszonych, pokrojonych na kawałki
- 1000 g wody
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 200 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 600 g kapusty kiszonej, opłukanej i odciśniętej, pokrojonej na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 100 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 3 liście laurowe, suszone
- 3 - 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 owoców jałowca
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 40 g śliwek suszonych, bez pestek, przekrojonych na pół
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 100 g czerwonego wina
- majeranek, świeży, tylko liście, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1724.8 kJ / 412 kcal
- Białko
- 16.5 g
- Węglowodany
- 34 g
- Tłuszcz
- 37.5 g
- Błonnik
- 4.7 g