Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g oleju rzepakowego
- 200 g karkówki wieprzowej, bez kości, pokrojonej w 3 cm kostkę
- 60 g grzybów, suszonych, pokrojonych na kawałki
- 1000 g wody
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 200 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 600 g kapusty kiszonej, opłukanej i odciśniętej, pokrojonej na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
-
100
g krojonych pomidorów, z puszki
lub 100 g pomidorów, bez skóry, pokrojonych na kawałki -
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 3 liście laurowe, suszone
- 3 - 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 owoców jałowca
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 40 g śliwek suszonych, bez pestek, przekrojonych na pół
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 100 g czerwonego wina
- majeranek, świeży, tylko liście, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1724.8 kJ / 412 kcal
- Białko
- 16.5 g
- Węglowodany
- 34 g
- Tłuszcz
- 37.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.4 g
- Błonnik
- 4.7 g
- Sód
- 633.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bigos
1h 30 min
Żeberka w kapuście
2 godz. 10 min
Wątróbka z cebulą i jabłkiem
50 min
Boeuf Stroganow
1 godz. 10 min
Bigos staropolski
1h 35min
Flaczki wołowe
2 Std. 35 Min
Góralska kwaśnica
1h 30 min
Zupa gulaszowa
1h 35min
Bigos z kiełbasą i ziemniakami
1 godz. 20 min
Fasolka po bretońsku
13h 30 min.
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13h 50min
Gulasz z łopatki wołowej i kopytka na parze
1h 30 min