Zupa botwinka
TM6 TM5

Zupa botwinka

4.9 ( 4.4K ocen )

Składniki

  • 10 - 15 g koperku, świeżego tylko liście
  • 400 - 450 g botwiny z dużymi buraczkami (1-2 pęczki, patrz wskazówka)
  • 120 g młodej marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g masła
  • 350 g ziemniaków, młodych pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 850 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 4 jajka dokładnie umyte
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
253.1 kcal / 1058.9 kJ
Białko
10.9 g
Tłuszcz
12.6 g
Węglowodany
26 g
Błonnik
7.1 g
Tłuszcz nasycony
6.4 g
Sód
643 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy