Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 - 15 g koperku, świeżego, tylko liście
- 400 - 450 g botwiny, z dużymi buraczkami (1-2 pęczki, patrz wskazówka)
- 120 g młodej marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g masła
- 350 g ziemniaków, młodych, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 850 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 4 jajka, dokładnie umyte
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1058.9 kJ / 253.1 kcal
- Białko
- 10.9 g
- Węglowodany
- 26 g
- Tłuszcz
- 12.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.4 g
- Błonnik
- 7.1 g
- Sód
- 643 mg
Alternatywne przepisy
Duszona młoda kapusta
45 min
Kapuśniak z młodej kapusty
40 min
Bigos z krojonej młodej kapusty (TM5)
45 min
Kapuśniak
50 min
Zupa szczawiowa
35 min
Krupnik
40 min
Barszcz ukraiński
1h 35 min.
Zupa pomidorowa jak u babci
45 min
Bigos z krojonej młodej kapusty (TM6)
45 min
Zupa z kiszonych ogórków
45 min
Barszcz biały na zalewie z kiszonych ogórków
40 min
Barszcz czerwony z ziemniaczaną wyspą
1 godz. 10 min