Żurek z rumienionym boczkiem

5.0 6 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje

Składniki

  • jajka
    4
  • woda (do oznaczenia 1 l)
  • boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
    200 g
  • oleju
    30 g
    30 g oliwy z oliwek
  • cebuli pokrojonej w piórka
    150 g
  • ząbki czosnku
    2
  • wody
    800 g
  • ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
    200 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
    1 łyżeczka
  • liście laurowe, suszone
    2 - 3
  • ziarna ziela angielskiego
    3
  • białe kiełbasy, parzone
    2
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • grzyby, suszone
    2 - 3
  • śmietany, 18% tłuszczu
    4 łyżki
  • zakwasu na żurek gotowego (patrz wskazówka) lub wykonanego samodzielnie
    200 - 300 g
  • majeranku, suszonego
    2 łyżeczki
  • chrzanu, tartego
    1 łyżeczka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 699.8 kcal / 2927.9 kJ
Białko 24.7 g
Tłuszcz 39.5 g
Węglowodany 63.6 g
Błonnik 9.6 g
Tłuszcz nasycony 11.9 g
Sód 820.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...