Kurczak w miodowym sosie teriyaki z warzywami i ryżem

Kurczak w miodowym sosie teriyaki z warzywami i ryżem

4.4 8 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
2 porcje

Składniki

  • 250 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 2 cm kawałki
Kurczak w miodowym sosie teriyaki
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na 2 mm plastry
  • ½ ząbka czosnku
  • 50 g sosu sojowego
  • 25 g wina ryżowego
    25 g białego wina
  • 75 g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
    75 g bulionu drobiowego, płynnego, (patrz wskazówka)
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżki zimnej wody
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżki oleju
Warzywa i ryż
  • 1 ½ ząbka czosnku
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 65 g marchewki
  • 5 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych
  • 25 g cebuli
  • 1000 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g oleju plus 1 łyżka do smażenia
  • 150 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 100 g różyczek brokułu pokrojonych na 3 cm kawałki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 679.4 kcal / 2842.6 kJ
Białko 38 g
Tłuszcz 19.9 g
Węglowodany 83 g
Błonnik 2.8 g
Tłuszcz nasycony 2 g
Sód 2952.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...