Urządzenia i Akcesoria
Kurczak w sosie sezamowym z ryżem i chrupiącymi warzywami
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
-
oliwa z oliwek do natłuszczenia folii
-
3 łyżki skrobi kukurydzianej3 łyżki skrobi ziemniaczanej
-
2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
2 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
800 g piersi z kurczaka, bez skóry, pokrojonego na 3 cm kawałki800 g udek z kurczaka, bez skóry i kości pokrojonego na 3 cm kawałki
-
1 jajko
-
1 - 2 łyżki wody
-
250 g ryżu jaśminowego
-
200 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
-
100 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach
-
2 ząbki czosnku
-
30 g octu ryżowego
-
60 g miodu
-
20 g słodkiego sosu chili
-
60 g ketchupu
-
30 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
50 g sosu sojowego (patrz wskazówka)
-
20 g ziaren sezamu, białego
-
szczypiorek, świeży drobno posiekany, do podania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
2303.9 mg
Białko
45.9 g
Kalorie
2983.8 kJ /
710.4 kcal
Tłuszcz
19.7 g
Błonnik
5.6 g
Tłuszcz nasycony
4.6 g
Węglowodany
85.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KIEDYŚ TERAZ ZAWSZE
50 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Makaron curry z wieprzowiną
45 min
Wieprzowina stir-fry z warzywami
1 godz. 20 min
Nasi Goreng z kurczakiem
1 godz. 30 min
Kurczak 65 z zielonym chutneyem
1 godz.
Orzechowy kurczak po tajsku z kokosowym ryżem
1 godz.
Kokosowe curry z kurczakiem i ryżem
45 min
Skrzydełka w przyprawie pięciu smaków
45 min
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
40 min
Kurczak generała Tso
40 min
Kurczak w miodowym sosie teriyaki z warzywami i ryżem
45 min
Azjatycka zupa z kurczakiem i makaronem ryżowym
1 godz. 15 min
Kurczak po koreańsku
30 min