Kurczak w sosie sezamowym z ryżem i chrupiącymi warzywami

Kurczak w sosie sezamowym z ryżem i chrupiącymi warzywami

4.7 3.2K ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • oliwa z oliwek do natłuszczenia folii
  • 800 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego na 3 cm kawałki
    800 g piersi z kurczaka, bez skóry, bez kości, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 1 jajko
  • 1000 g wody plus 1-2 łyżki
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
    3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 2 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 250 g ryżu jaśminowego
  • 200 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
  • 100 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g ketchupu
  • 60 g miodu
  • 50 g sosu sojowego (patrz wskazówka)
  • 30 g octu ryżowego
  • 30 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 20 g słodkiego sosu chili
  • 20 g ziaren sezamu, białego
  • szczypiorek, świeży drobno posiekany, do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 710.4 kcal / 2983.8 kJ
Białko 45.9 g
Tłuszcz 19.7 g
Węglowodany 85.4 g
Błonnik 5.6 g
Tłuszcz nasycony 4.6 g
Sód 2303.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...