Urządzenia i Akcesoria
Kurczak po koreańsku
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje
Składniki
Kurczak
-
ząbki czosnku2 - 3
-
korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry10 g
-
mąki pszennej70 g
-
skrobi ziemniaczanej20 g
-
proszku do pieczenia1 łyżeczka
-
soli1 - 2 łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
-
skrzydełek z kurczaka pokrojonych na kawałki (tylko grubsze i środkowe części)1000 g
Sos
-
ząbków czosnku5
-
korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry10 g
-
cukru trzcinowego, nierafinowanego50 g
-
octu ryżowego30 - 60 g
-
miodu60 g
-
koreańskiej pasty chili gochujang (gochujang)30 - 50 g
-
ketchupu30 g
-
sosu sojowego15 g
-
oleju sezamowego15 g
-
olej do głębokiego smażenia
-
ziaren sezamu, białego do posypania1 łyżka
-
szczypiorku drobno posiekanego2 łyżki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
744.8 kcal /
3116.1 kJ
Białko
48.1 g
Tłuszcz
38.8 g
Węglowodany
51.2 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
11.1 g
Sód
1826.7 mg