Kurczak po koreańsku

4.8 14.2K oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje

Składniki

Kurczak
  • ząbki czosnku
    2 - 3
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    10 g
  • mąki pszennej
    70 g
  • skrobi ziemniaczanej
    20 g
    20 g skrobi kukurydzianej
  • proszku do pieczenia
    1 łyżeczka
  • soli
    1 - 2 łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • skrzydełek z kurczaka pokrojonych na kawałki (tylko grubsze i środkowe części)
    1000 g
    700 g piersi z kurczaka, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
Sos
  • ząbków czosnku
    5
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    10 g
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    50 g
  • octu ryżowego
    30 - 60 g
  • miodu
    60 g
  • koreańskiej pasty chili gochujang (gochujang)
    30 - 50 g
    ½ - 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • ketchupu
    30 g
  • sosu sojowego
    15 g
  • oleju sezamowego
    15 g
    15 g oleju
  • olej do głębokiego smażenia
  • ziaren sezamu, białego do posypania
    1 łyżka
  • szczypiorku drobno posiekanego
    2 łyżki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 744.8 kcal / 3116.1 kJ
Białko 48.1 g
Tłuszcz 38.8 g
Węglowodany 51.2 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 11.1 g
Sód 1826.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...