Urządzenia i Akcesoria
Kurczak po koreańsku
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje
Składniki
Kurczak
-
2 - 3 ząbki czosnku
-
10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
70 g mąki pszennej
-
20 g skrobi ziemniaczanej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 - 2 łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1000 g skrzydełek z kurczaka pokrojonych na kawałki (tylko grubsze i środkowe części)
Sos
-
5 ząbków czosnku
-
10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
30 - 60 g octu ryżowego
-
60 g miodu
-
30 - 50 g koreańskiej pasty chili gochujang (gochujang)
-
30 g ketchupu
-
15 g sosu sojowego
-
15 g oleju sezamowego
-
olej do głębokiego smażenia
-
1 łyżka ziaren sezamu, białego do posypania
-
2 łyżki szczypiorku drobno posiekanego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
744.8 kcal /
3116.1 kJ
Białko
48.1 g
Tłuszcz
38.8 g
Węglowodany
51.2 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
11.1 g
Sód
1826.7 mg