Placki po węgiersku z gulaszem

Placki po węgiersku z gulaszem

4.1 46 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
2 porcje

Składniki

Placki ziemniaczane
  • 450 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
  • 75 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 jajko
  • 25 g mąki pszennej
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Gulasz
  • 50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 75 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 50 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
  • 10 g smalcu
    10 g oleju rzepakowego
  • 350 - 400 g mięsa wieprzowego np. łopatki lub karkówki, pokrojonego w 2-3 cm kostkę
  • 1 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ - ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • ½ łyżeczki kminku, mielonego
  • ¼ - ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • olej rzepakowy do smażenia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 907 kcal / 3794.8 kJ
Białko 44.2 g
Tłuszcz 48.5 g
Węglowodany 74.7 g
Błonnik 11.1 g
Tłuszcz nasycony 17.7 g
Sód 1370.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...