![Kartacze z mięsem Kartacze z mięsem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/DC5C11DB-158C-412D-9560-222B44AD5011/Derivates/DAA8730F-C890-4F96-94B3-29F43F424E81.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Farsz mięsny
- 2 ząbki czosnku
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 400 g mięsa wieprzowego, mielonego, podzielonego na kawałki
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½ łyżeczki majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka natki pietruszki, suszonej (opcjonalnie)
Ciasto
- 1000 g ziemniaków, mączystych, surowych, pokrojonych na kawałki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 500 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych, ostudzonych, pokrojonych na 2-3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 120 g skrobi ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do gotowania
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- woda, do gotowania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1726.4 kJ / 412.6 kcal
- Białko
- 14.5 g
- Węglowodany
- 63.5 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Sód
- 550.9 mg