Placki ziemniaczane po zbójnicku
TM5 TM6

Placki ziemniaczane po zbójnicku

4.8 (906 ocen)

Składniki

  • 60 g oscypka, pokrojonego na 3 cm kawałki

Gulasz

  • 250 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g smalcu
  • 500 g wołowiny gulaszowej, pokrojonej w 3 cm kostkę
  • 350 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 6 owoców jałowca, rozgniecionych
  • 100 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • 100 - 120 g chudego boczku, wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 łyżka grzybów, suszonych, zmielonych na puder (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • ½ łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • ¾ - 1 łyżeczka soli

Placki ziemniaczane

  • 1200 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 120 - 150 g cebuli
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 120 g płatków owsianych, błyskawicznych
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 2 - 2 ½ łyżeczki soli
  • olej rzepakowy, ilość do smażenia placków
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście, ilość do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3037.5 kJ / 725.5 kcal
Białko
34.3 g
Węglowodany
62.5 g
Tłuszcz
40.7 g
Błonnik
7.1 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy