
Urządzenia i Akcesoria
Sałatka grecka z kurczakiem (TM5)
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
6 porcji
Składniki
sałatka grecka
-
230 g ogórków nieobranych, z odciętymi końcówkami
-
270 g pomidorów śliwkowych w całości, mieszczących się do szerokiej części podajnika
-
530 - 580 g sałaty lodowej bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
Kurczak gotowany na parze
-
900 g filetów z piersi kurczaka w całości
-
3 - 4 ząbki czosnku
-
45 g oliwy z oliwek
-
1 ½ łyżki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 ½ łyżki papryki wędzonej, mielonej
-
1 ½ łyżki kolendry, mielonej
-
1 ½ łyżeczki soli
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
600 g wody
Dressing i wykończenie sałatki
-
60 g oliwy z oliwek
-
45 g czerwonego octu winnego
-
3 łyżeczki oregano, suszonego
-
¾ łyżeczki cukru
-
½ - ¾ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
110 - 150 g sera feta grubo pokruszonego
-
75 g oliwek Kalamata, bez pestek
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1202 mg
Białko
39.1 g
Kalorie
1893.7 kJ /
452.6 kcal
Tłuszcz
27.9 g
Błonnik
3.4 g
Tłuszcz nasycony
7.1 g
Węglowodany
11.1 g