![Grzanki z salsą pomidorową, awokado i jajkiem na miękko Grzanki z salsą pomidorową, awokado i jajkiem na miękko](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/8a0782548f3cfe58004e4289bdf5ba55/Derivates/212aee78214a3a46edf46388a1477654463cb17f.jpg)
Wersje kompatybilne
Grzanki z salsą pomidorową, awokado i jajkiem na miękko
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 jajek, schłodzonych
- woda (do oznaczenia 1 l)
- 400 g pomidorów, dojrzałych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 10 liści bazylii, świeżych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 awokado (ok. 300 g), bardzo dojrzałe, pokrojone na kawałki
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 6 kromek białego chleba
- sól, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1289.9 kJ / 308.3 kcal
- Białko
- 11.3 g
- Węglowodany
- 23.5 g
- Tłuszcz
- 20 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.8 g
- Błonnik
- 6.6 g
- Sód
- 514.7 mg