Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

4.4 9 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
2 porcje

Składniki

  • 20 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
  • 20 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 15 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 10 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 5 g pora (opcjonalnie) pokrojonego na kawałki
  • 50 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 10 g masła
  • 280 - 300 g wody
  • 2 grzyby, suszone
  • ⅓ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    ⅓ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 25 g kapusty włoskiej pokrojonej w 4-5 mm paski
  • 50 g fasoli jasiek, suchej uprzednio namoczonej i ugotowanej
  • 35 g pomidorów bez skóry i gniazd nasiennych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
  • ½ łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ⅓ - ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki kminku, mielonego
  • ⅔ łyżki octu
  • ⅓ łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • 1 łyżka koperku, świeżego posiekanego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu (opcjonalnie) do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 155.4 kcal / 650.3 kJ
Białko 5 g
Tłuszcz 4.8 g
Węglowodany 25.7 g
Błonnik 6.2 g
Tłuszcz nasycony 2.7 g
Sód 659.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...