Urządzenia i Akcesoria
Barszcz ukraiński
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
2 porcje
Składniki
-
20 g cebuli
-
1 ząbek czosnku
-
150 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
-
20 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
15 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
10 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
-
5 g pora (opcjonalnie) pokrojonego na kawałki
-
50 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
-
10 g masła
-
280 - 300 g wody
-
2 grzyby, suszone
-
⅓ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej⅓ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
1 liść laurowy, suszony
-
1 ziarno ziela angielskiego
-
25 g kapusty włoskiej pokrojonej w 4-5 mm paski
-
50 g fasoli jasiek, suchej uprzednio namoczonej i ugotowanej
-
35 g pomidorów bez skóry i gniazd nasiennych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
-
½ łyżeczki koncentratu pomidorowego
-
⅓ - ½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ łyżeczki kminku, mielonego
-
⅔ łyżki octu
-
⅓ łyżeczki cukru (opcjonalnie)
-
1 łyżka koperku, świeżego posiekanego
-
2 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu (opcjonalnie) do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
659.7 mg
Białko
5 g
Kalorie
650.3 kJ /
155.4 kcal
Tłuszcz
4.8 g
Błonnik
6.2 g
Tłuszcz nasycony
2.7 g
Węglowodany
25.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Zupa jarzynowa z fasolą i pęczakiem
15 godz. 10 min
Kapuśniak z młodej kapusty
40 min
Zupa fasolowa z pulpecikami
50 min
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13 godz. 50 min
Zupa grochowa
1 godz.
Kapuśniak kaszubski
45 min
Krupnik z grzybami
45 min
Zupa ogórkowa
30 min
Zupa z kiszonych ogórków
45 min
Zupa szczawiowa
35 min
Krupnik
40 min
Kapuśniak
50 min