Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych w 5 mm plastry
- 1 łyżeczka soli
- 350 g mleka
- 30 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1245 kJ / 297 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 43 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Błonnik
- 3.1 g
Alternatywne przepisy
Sos holenderski
15min
Purée ziemniaczane z rozmarynem
40min
Purée ziemniaczane z groszkiem i mięta
45 Min
Pasta jajeczna
5 Min
Gotowanie jajek
20min
Sos beszamelowy
15min
Jajka sadzone na parze
15min
Purée z ziemniaków i pieczonego czosnku
1 Std. 40 Min
Sos maślany (sos beurre blanc)
35min
Purée warzywne
45 Min
Szary sos polski
10min
Jajka w szarym sosie
40min