
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 5 mm plastry
- 1 łyżeczka soli
- 350 g mleka
- 30 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 297 kcal / 1245 kJ
- Białko
- 8 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Węglowodany
- 43 g
- Błonnik
- 3.1 g
Alternatywne przepisy
Sos holenderski
15 min
Rosół drobiowy
2 godz. 15 min
Purée ziemniaczane z rozmarynem
40 min
Makaron a'la carbonara
30 min
Jajka w szarym sosie
40 min
Kluski francuskie z Varomy
20 min
Gotowanie makaronu
20 min
Gotowanie jajek
20 min
Purée z ziemniaków i pieczonego czosnku
1 godz. 40 min
Jajka w kokilkach (dla dzieci)
35 min
Sos serowy Mornay
10 min
Ryż z pomidorami
30 min