
Urządzenia i Akcesoria
Gulasz węgierski z knedlami z bułki
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje
Składniki
Knedle z bułki
-
220 g wody
-
20 g świeżych drożdży pokruszonych
-
1 biała bułka, czerstwa (ok. 60 g), pokrojona w kostkę (1 x 1 cm)
-
350 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 łyżeczka soli
Gulasz
-
2 ząbki czosnku
-
300 g cebuli przekrojonej na pół
-
20 g oleju
-
500 g mięsa wołowego gulaszowego, pokrojonego na kawałki (ok. 3 x 3 cm), oczyszczonego
-
1 łyżeczka cukru
-
50 g koncentratu pomidorowego
-
250 g krojonych pomidorów, z puszki
-
150 g czerwonego wina
-
300 g wody
-
2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
-
1 - 1 ½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
1 łyżka majeranku, suszonego
-
2 liście laurowe, suszone
-
1 szczypta goździków, mielonych
-
150 g papryki czerwonej i zielonej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski
-
15 g mąki pszennej
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1519.2 mg
Białko
45.8 g
Kalorie
3257.7 kJ /
778.6 kcal
Tłuszcz
14.7 g
Błonnik
17.4 g
Tłuszcz nasycony
3.8 g
Węglowodany
117.4 g