Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Knedle z bułki
- 220 g wody
- 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 1 biała bułka, czerstwa (ok. 60 g), pokrojona w kostkę (1 x 1 cm)
- 350 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka soli
Gulasz
- 2 ząbki czosnku
- 300 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g oleju
- 500 g mięsa wołowego, gulaszowego, pokrojonego na kawałki (ok. 3 x 3 cm), oczyszczonego
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 250 g krojonych pomidorów, z puszki
- 150 g czerwonego wina
- 300 g wody
- 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżka majeranku, suszonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 szczypta goździków, mielonych
- 150 g papryki, czerwonej i zielonej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski
- 15 g mąki pszennej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3257.7 kJ / 778.6 kcal
- Białko
- 45.8 g
- Węglowodany
- 117.4 g
- Tłuszcz
- 14.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.8 g
- Błonnik
- 17.4 g
- Sód
- 1519.2 mg
Alternatywne przepisy
Gulasz z udźca indyka
1h 25min
Wołowina w piwie po flamandzku
1h 45min
Wołowina w czerwonym winie
2h 10 min
Koncentrat bulionu wołowego
1 Std. 20 Min
Pomidorowy gulasz wołowy z pureé ziemniaczanym z marchewką
50min
Gulasz wołowy w ciemnym piwie
1 Std. 40 Min
Koncentrat bulionu mięsnego
45 Min
Gulasz wieprzowy z dynią i pieczarkami
1 Std. 35 Min
Gnocchi z warzywami i wieprzowiną
1 Std.
Gulasz wołowy z knedlami z czerstwego pieczywa
2 Std.
Gulasz poleszucki
1 Std. 15 Min
Gulasz wieprzowy w stylu greckim
35 Min