![Gulasz węgierski z knedlami z bułki Gulasz węgierski z knedlami z bułki](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/C880968E-C2E9-43F4-A207-3FEB7C907A64/Derivates/BC1A8ADE-7B98-4189-9FC2-8EE7CC52AA98.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Knedle z bułki
- 220 g wody
- 20 g świeżych drożdży pokruszonych
- 1 biała bułka, czerstwa (ok. 60 g), pokrojona w kostkę (1 x 1 cm)
- 350 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka soli
Gulasz
- 2 ząbki czosnku
- 300 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oleju
- 500 g mięsa wołowego gulaszowego, pokrojonego na kawałki (ok. 3 x 3 cm), oczyszczonego
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 250 g krojonych pomidorów, z puszki
- 150 g czerwonego wina
- 300 g wody
- 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżka majeranku, suszonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 szczypta goździków, mielonych
- 150 g papryki czerwonej i zielonej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski
- 15 g mąki pszennej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 778.6 kcal / 3257.7 kJ
- Białko
- 45.8 g
- Tłuszcz
- 14.7 g
- Węglowodany
- 117.4 g
- Błonnik
- 17.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.8 g
- Sód
- 1519.2 mg