Tort porowy

Tort porowy

4.5 2 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 kawałków

Składniki

Ciasto
  • 150 g mąki pszennej plus dodatkowa porcja
  • 75 g masła pokrojonego na kawałki
  • 75 g twarogu, półtłustego pokrojonego na kawałki
  • 40 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
    40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • ¾ łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
Nadzienie
  • 150 g sera żółtego, np. gouda, pokrojonego na kawałki
  • 110 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego na kawałki
  • 500 g wody
  • 260 - 300 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
  • 150 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
    150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 3 jajka
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Sód 594.2 mg
Białko 17.2 g
Kalorie 1996.7 kJ / 477.2 kcal
Tłuszcz 32.4 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 16.8 g
Węglowodany 29.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...